Wie is hier de developer, jij of ik?!

door | sep 14, 2017 | Blog

De telefoon gaat, een anonieme beller. Het is vast die irritante recruiter. Voor de derde keer hoor je zijn verhaal aan en zelfs als je het aanbod afwijst gaat hij door. Erg vervelend. Je hoort vaak verhalen van (werkzoekende) developers die ongewenst worden benaderd door recruiters. Onpersoonlijke en opdringerige benaderingen van recruiters zorgen voor een slecht imago van recruiters. Ze luisteren niet, ze sturen niet-passende vacatures door en maken met dwingende toon afspraken.

De beste recruiters zijn goede luisteraars. In plaats van het woord te voeren in gesprekken met klanten en sollicitanten, moeten ze luisteren naar de werkelijke motivatie van de developer waarmee ze gesprekken voeren. Recruiters worden gezien als commerciële tijgers met vlotte babbels, maar de belangrijkste (vergeten) competentie is het aandachtig luisteren. Persoonlijke aandacht, dat is wat voor jou belangrijk is. Toch zijn er veel recruiters die dit niet onder de knie hebben. Zij strooien met vacatures, hopende op één positieve reactie. Daarvoor hebben ze al veel developers lastig gevallen.

 

 

System4

“Voor het vinden van werk heb jij ze nodig en zij hebben jou nodig.”

System4

Maar wacht eens even! Er is een tekort aan developers en overal wordt er gezocht naar jou als programmeur. Laat je niet gek maken door de beloftes en praatjes van recruiter. Jij hebt het heft in handen en kan het gesprek overnemen.

Jij bent de baas

Recruiters claimen een positie te hebben door een uitzonderlijke aanbieding te hebben die maar één keer voorkomt. Hier moet je op doorvragen. Hier zou je snel doorheen kunnen prikken, omdat de recruiters vaak geen idee hebben of de vacature goed bij jou aansluit. Om welke functie gaat het? En aan welk project of opdracht ga je werken? en überhaupt welke standplaats heeft de vacature? Het komt vaak voor dat de recruiter in de verre verte niet in de buurt komt met wat jij zoekt. Jij bent dus de baas, stel vragen aan de recruiter en kom hier zo snel mogelijk achter.

Alleen als het jou uitkomt

Sommige recruiters zijn zelfs zo brutaal om je op het werk te bellen. Hier kun je heel kort zijn. Het is ongepast en niet professioneel om op je werk over een andere baan te overleggen of te e-mailen. Je kunt het beste tegen de recruiter zeggen dat je op je werk bent en een ander moment beter uitkomt. Ook kun je voorstellen om het voorstel via een e-mail te ontvangen. Bovendien ben je beter voorbereid als je zelf de recruiter kunt terugbellen. Je kunt je CV en de vacature opnieuw bekijken om te bepalen op welke vlakken de vacature bij jou past.

Ook op LinkedIn weten de recruiters je te vinden en sturen vaak berichten om je interesse te wekken. Vaak zijn dit geen persoonlijke berichten en wordt de vacature in een kort bericht geschetst. Past het niet bij wat je zoekt? Stuur dan altijd een berichtje dat je niet geïnteresseerd bent. Je kunt zelfs aangeven waar je dan wel op zoek bent, want misschien kan de recruiter nog een andere vacature aanbieden die daar beter op aansluit. Reageer in ieder geval op deze berichten om irritante berichten (heb je mijn bericht gelezen?) voor te zijn. Dit kost tijd en wil je voorkomen.

Develop

“De beste recruiters zijn goede luisteraars.”

Recruiters blacklist

Mocht je toch te maken hebben met een brutale recruiter die je echt het bloed onder je nagels vandaan haalt? Er is een blacklist voor recruiters opgericht, zodat iedereen kan zien op welke wijze de recruiters omgaan met hun potentiële klanten. Er is veel verschil in aanpak tussen verschillende bureaus. Door het aankaarten van deze bureaus, zullen bedrijven twee keer na gaan denken of ze met deze bedrijven geassocieerd willen worden. Blacklist-recruiters.nl is specifiek gericht op IT recruiters, omdat de beheerder heeft gemerkt dat het in deze bedrijfstak veel voorkomt. Neem eens een kijkje en laat een reactie achter als jij een vervelende ervaring met een recruiter hebt gehad.

Natuurlijk zijn er ook goede recruiters. Voor het vinden van werk heb jij ze nodig en zij hebben jou nodig. Een prettige samenwerking is waar beide partijen behoefte aan hebben. Wij zijn altijd op zoek naar programmeertalent en developers. Daarnaast zijn wij goede luisteraars. We horen graag wat je nodig hebt en waar je naar op zoek bent. Bekijk onze vacatures, we willen je graag helpen!