We zijn weer terug uit Tokyo!

door | nov 2, 2018 | Blog, Nieuws

System4 is weer terug van een week naar Tokyo. Van woensdag 24 oktober tot en met woensdag 31 oktober zijn zeven collega’s van System4 naar het Rakuten Congres in Tokyo geweest en hebben daarbij nog tijd vrij gemaakt om Tokyo te verkennen.

Op het Rakuten congres worden de laatste technologie trends besproken en tentoongesteld. Er waren onder andere presentaties te zien over AI, Big Data, Blockchain, Security en ook de robotisering van de samenleving. Voor enkele collega’s was Japan al gesneden koek, maar voor enkele collega’s was dit de eerste kennismaking met de Japanse cultuur.

 

 

System4

“Op het Rakuten congres werd vooral veel aandacht besteed aan machine learning.”

System4

Een directe vlucht van Amsterdam naar bracht onze collega’s naar Tokyo. Met enkele dagen voor het congres in het verschiet werd Tokyo al snel verkent. Vooral de verlanglijstjes werden snel afgestreept: Japans eten (sushi, tamagoyaki e.m.), het Pokécenter en enkele prachtige Japanse tempeltjes werden bezocht.

Op het Rakuten Congres werd vooral veel aandacht besteed aan machine learning en verschillende oplossingen van grote problemen.

Raspberry pi’s voor verkeerslichten

Bijvoorbeeld de oplossing voor hoge serverkosten van de verkeerslichten van drukbezochte kruispunten. In plaats van alle data op te slaan van alle verkeerslichten in de buurt, is er de oplossing bedacht om raspberry pi’s voor elk afzonderlijk verkeerslicht te installeren. Hiermee kunnen verkeerslichten met elkaar communiceren. Het is namelijk niet van belang om te weten hoe druk het maanden geleden bij dat verkeerslicht was, maar belangrijker is hoe druk het op dit moment bij het vorige verkeerslicht in die straat is. Zo weten verkeerslichten van elkaar hoe druk het bij het volgende kruispunt zal zijn. Ingenieus, toch?

Robots maken meer ruimte voor service

De publieke opinie is tegen robots, want robots nemen banen van mensen in. Het zou bedreigend zijn voor de werkgelegenheid. Echter denken robottechnici daar anders over. Robots kunnen bijvoorbeeld gemakkelijk het werk overnemen van laboranten. Proefjes maken en uitvoeren is daarin geen probleem. Maar het werd ons ook duidelijk dat zo’n robot middels machine learning erg veel moeite heeft om tot dit proces te komen. Daarnaast geeft een robot juist meer werkgelegenheid aan de service kant van onze diensten. De gemakkelijke routine taakjes kunnen makkelijk door robots uitgevoerd worden en bedrijven kunnen dan zich meer focussen op de tevredenheid van klanten, daar waar de focus op hoort te liggen!

Naast het congres was er natuurlijk ruimte om te genieten van de wonderlijke Japanse cultuur. Heel anders dan in Europa. System4 vind het leuk om met collega’s naar internationale evenementen te gaan. Om nieuwe cultuur te ontdekken, maar ook om kennis te maken met de nieuwste technologieën en ontwikkelingen op de wereld. Wil jij ook een keer mee?

Koffie