Waar zijn de developers van Nederland?

door | aug 2, 2017 | Blog

Programmeer talenten zijn gewild. De komende jaren wordt een groot tekort aan software-ontwikkelaars verwacht. De ICT-sector groeit sterker dan het aantal professionals. Voor steeds meer bedrijven wordt het lastig om geschikt personeel te vinden. Wie nog een opleiding moet kiezen doet er goed aan om een ICT-opleiding te volgen.

“Organisaties kunnen daarom beter de hulp inschakelen van recruitment- of detacheringsbureaus.”

Groei met een handrem

De digitalisering ligt hieraan ten grondslag. Het is belangrijk voor de economische groei en betekent ook de groei van de ICT-sector. In een artikel van CBS is de vergelijking van de ICT-sector gemaakt met de Nederlandse economie. Het valt op dat de sector bovengemiddeld groeit en er een bovengemiddelde vraag is naar personeel. Vraag en aanbod op de ICT arbeidsmarkt is dus uit balans. Het is op het moment een groeiende sector met de handrem erop.

Het gebrek aan hoogopgeleide ICT’ers in Nederland blijft nog wel even zo. In alle branches groeit de vraag naar ontwikkelaars, codespecialisten en systeembeheerders. Grote bedrijven zijn actief bezig met het werven van deze programmeer-talenten. Daardoor is het voor kleinere bedrijven moeilijker om haar vacatures in te vullen door geschikt personeel. Voorheen waren het vooral de grote bedrijven die hun ICT personeel uit andere landen haalden, maar binnenkort zullen kleinere bedrijven dit voorbeeld moeten navolgen. Er zijn nu eenmaal te weinig geschikte ICT professionals in Nederland.

System4
Develop

Passieve sollicitanten

De werkzoekende developers zijn verwend. Er wordt aan hen getrokken en zij hebben de banen voor het uitzoeken. Dit maakt van hen passieve sollicitanten. Een vacature plaatsen op een website is daarom ook niet langer genoeg om de aandacht te trekken van de ontwikkelaar. Organisaties kunnen daarom beter de hulp inschakelen van recruitment- of detacheringsbureaus. Zij hebben betere inzicht in de interesses en werkzaamheden van ontwikkelaars dan de zoekende organisaties.

Is er een oplossing?

Lotte de Bruijn, directrice van Nederland ICT, geeft drie maatregelendie nodig zijn om deze tekorten op te lossen:

1. korte termijn: Een leven lang leren stimuleren.

De huidige mismatch kan verkleint worden door huidig personeel meer bij te scholen. De ICT-kennis verandert snel. De opgedane kennis in je ICT-opleiding is, bij wijze van spreken, al verouderd, voordat je de opleiding hebt afgerond. De vraag naar specifieke vaardigheden verandert snel.

2. middellange termijn: Betere aansluiting (beroeps)onderwijs op arbeidsmarkt.

Door de aanhoudende vraag naar ICT’ers zijn er gelukkig veel jongeren die voor een gerelateerde studie kiezen. Daarentegen zijn er juist weer opleidingen die de instroom niet meer aan kunnen. Dit heeft een negatieve invloed op de kwaliteit van de opleidingen. Er moeten natuurlijk wel geschikte professionals worden opgeleid om geschikte professionals te kunnen vinden.

3. lange termijn: Vaart maken met computational thinking op scholen.

Op het moment is informatica een keuzevak en zijn scholen dus niet verplicht om het aan te bieden. Als het aan de ICT-sector ligt komt hier verandering in. Werkgevers zien in ieder geval graag dat kinderen tijdens ICT-lessen leren programmeren. Hierdoor begrijpen zij wat een computer kan en hoe hij werkt, waardoor je de belangrijkste basis al hebt gelegd.

Kan System4 jouw bedrijf helpen met het vinden van geschikt personeel? Wij hebben een team van professionele programmeurs die staan te springen om innovatieve projecten. Neem contact met ons op, we helpen je graag.

System4 is altijd op zoek naar programmeer-talent. Wil je als developer bij ons aan de slag? Kijk dan op onze vacaturepagina. Stel je aan ons voor en wie weet word je onze nieuwe collega!

Koffie