Van nieuwe dingen leren, krijg ik energie

 

Interview met Python developer Ruud

 

door | 23 augustus 2019 | Blog, Uitgelicht

Al vroeg had Ruud interesse in computers en spaarde hij zijn zakgeld en wat hij verdiende met bijbaantjes op om zijn eerste pc aan te kunnen schaffen. Vooral naar de werking van computers was hij erg nieuwsgierig. Toen hij na het VWO een vervolgopleiding moest kiezen, lag een studie in de richting van bijvoorbeeld elektrotechniek voor de hand. Het werd scheikunde: “In scheikunde was ik minder goed. Daar moest ik meer moeite voor doen. Maar dat doe ik liever dan iets dat me makkelijk afgaat.”

Uitdaging aangaan

Ruud maakt het zichzelf liever wat moeilijker

Dat Ruud graag de uitdaging aangaat, zie je terug in zijn loopbaan als developer. Zo heeft hij het maken van ‘simpele websites’ overgeslagen. “Ik heb de neiging het mezelf af en toe moeilijk te maken”, vertelt Ruud. Een eenvoudige website bouwen kan hij uiteraard wel, maar dat is voor hem niet interessant genoeg. Het zijn de achterliggende technieken die hem boeien.

“Zo heb ik veel gewerkt met AngularJS. De complexiteit van dat framework, en tegelijkertijd de mogelijkheden die het biedt, maken het werken daarmee voor mij aantrekkelijk.”

Ruud glimlacht: “Al ben ik wel blij dat de nieuwere versies van Angular overzichtelijker zijn.”

foto Ruud van der Linden - Python developer bij System4

“python is strakker en verfijnder.”

foto webdevelopers Ruud, Elmar en Shin @System4

Van PHP naar Python

De kans gekregen om een nieuwe taal te leren

Hoewel hij goed uit de voeten kan met front-end frameworks als Angular en React, ligt de passie van Ruud bij backend development. Ruud is ooit begonnen als PHP-developer maar is ondertussen een echte Python specialist geworden. Ook hier koos hij niet voor de voor de hand liggende weg. “Ik werkte twee jaar als PHP developer en was daar ook goed in. Maar ik was er niet blij mee”, zegt Ruud.

Tijd voor iets anders dus. Bij een volgende werkgever ging hij aan de slag als Python developer terwijl hij daar nog geen enkele ervaring mee had. 
Ruud: “Ze gaven mij de kans èn de tijd om de taal te leren.”
Het begin was heel pittig maar al snel zag hij de schoonheid van Python. Toen werd het voor Ruud ook duidelijk wat hem al die tijd tegenstond aan PHP: “Python is strakker. Veel verfijnder en gestructureerder dan PHP.”

Leergierig

Ruud bedenkt opdrachten voor zichzelf

Tijdens het gesprek weegt Ruud zijn woorden voortdurend af. Hij analyseert de vragen en geeft gedegen antwoorden. Als je met hem praat, kun je niet om zijn intelligentie en analytisch vermogen heen. Toch was hij geen goede student, zo vertelt hij. “Ik kan niet goed studeren.” Terwijl hij het woord studeren uitspreekt, gebaart hij met zijn vingers in de lucht aanhalingstekens. 

“Maar ik leer wel graag”, haast hij zich te zeggen. “Alleen niet uit de boeken.” Dat de praktijk voor hem de beste leerschool is, is iets dat hij in zijn beginperiode als Python developer geleerd heeft. Ruud is dan ook echt een aanpakker: “Als ik iets nieuws wil leren, bedenk ik voor mezelf een opdracht. Vervolgens ga ik aan de gang.” 

Het blijkt een effectieve manier voor Ruud. “Mensen doen vaak erg gewichtig over veel zaken”, vindt Ruud. “Dan doen ze het ingewikkelder voor dan het eigenlijk is. Ik liet me daar soms wel door afschrikken.” 
Tegenwoordig heeft hij daar geen last meer van en vertrouwt hij op de kennis en ervaring die hij heeft: “Ik weet van mezelf dat ik nieuwe dingen snel onder de knie kan hebben. Dat geeft rust.”

Ruud’s technieken

Waar hij goed in is:

Python

Angular

React

PHP

Nette code

Ruud kan er niet tegen als code niet klopt

Dat Ruud doorontwikkelde als developer bleef niet onopgemerkt. Hoewel Python zijn specialisme is, werd hij steeds vaker ingezet om junior front-enders te begeleiden bij hun development in Angular en React. “Ik heb de kennis en vind het leuk om die over te dragen. Maar daardoor kwam ik wel steeds minder aan mijn code toe.”

Ruud is pragmatisch ingesteld maar baalt er wel van dat hij nauwelijks nog zelf met de code bezig is. Hij kan er niet tegen als de code niet netjes is of, erger nog, niet klopt: “Ik ben daar erg precies in. Een klein foutje zul je in eerste instantie niet opmerken maar kan er wel voor zorgen dat je software of website kwetsbaar is.” Een discussie hierover gaat Ruud dan ook niet uit de weg.

Nieuwe baan bij System4

Geen dikdoenerij maar toegankelijk en persoonlijk

Ruud miste zijn code meer en meer. Het is voor hem een reden om op zoek te gaan naar een nieuwe baan. Hij werkt het liefst op een plek waar vrijheid en openheid is om vragen te kunnen stellen en te kunnen leren: “Maar waar ik ook mijn kennis kan delen.” Bij System4 heeft hij die plek gevonden. 

“De dikdoenerij die ik eerder noemde, dat gewichtig doen, kom je hier niet tegen”, stelt Ruud. “Men wil hier juist van elkaar leren.” Ruud haalt de regelmatig terugkerende kennissessies die System4 organiseert aan. 

Bij System4 is alles heel toegankelijk en persoonlijk. “Dat werd meteen duidelijk tijdens het sollicitatiegesprek met Jean en Mariëlle, de eigenaren van System4”, vertelt Ruud. Daarnaast is de afwisseling voor hem belangrijk: “Je werkt voor verschillende opdrachtgevers waar je steeds nieuwe dingen leert. Bij mijn laatste opdracht moest ik even buiten mijn comfortzone. Maar daar leer je het meest van.”

“ik krijg er energie van als ik kan leren”

foto team web developers System4

Ideale opdracht

Het liefst met Python aan de slag

Gevraagd naar zijn ideale opdracht, weegt Ruud opnieuw zijn woorden zorgvuldig af. Aan de ene kant gaat hij het liefst aan de slag in een functie waar hij alle kwalificaties voor heeft. “Daar put ik rust uit. Voornamelijk backend met een beetje front-end. Waar de boog niet altijd gespannen staat en ik vooral goede code neer kan zetten.” 

Ruud is even stil. Hij vervolgt zijn antwoord: “Maar ik krijg er energie van als ik kan leren. Dus wat dat betreft liever een opdracht waar alles nieuw is.” 
Als hij moet kiezen tussen de twee uitersten dan het liefst het laatste: “Ik maak het mezelf graag moeilijk. Maar misschien ligt de waarheid in het midden. En is het juist de combinatie van het bekende en onbekende.”

Voor een nieuwe opdracht wil Ruud graag weer aan de slag met Python: “Dat is toch mijn specialisme. Er zijn zoveel toepassingen mogelijk met Python. Ik heb nog lang niet alles gedaan.”

Python developer nodig?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?