Tips om na de vakantie weer aan de slag te gaan

door | aug 2, 2018 | Blog

Voor velen van ons zit de vakantie er nu weer op. Het is weer tijd om aan de slag te gaan. De batterijen zijn volledig opgeladen, maar het is lastig om weer zin te krijgen in het werk. Het ‘het is alweer voorbij’-gevoel kan soms overheersen. Veel mensen hebben na hun vakantie geen zin om weer aan de slag te gaan. Dat is niet erg, het duurt vaak een paar dagen om je draai weer te vinden. Wij geven je tien tips om het vakantiegevoel nog even vast te houden en met een frisse start op het werk te verschijnen.

 

 

System4

“Bouw je gameverslaving rustig af.”

System4

Tip 1. Neem de tijd om op te staan

Zorg ‘s morgens weer voor een vast ritme, sta niet te vroeg op, ook niet te laat. Gewoon rustig aan de dag beginnen en rustig voorbereiden op de dag die komen gaat. Verslind de nodige liters koffie om het om te kunnen zetten in codes.

Tip 2. Houd vast aan vakantiegewoontes

Tussen thuiskomst en de eerste werkdag moet idealiter een paar overgangsdagen zitten om te acclimatiseren. Daarnaast moet je nagaan wat je tijdens de vakantie prettig vond en dat toepassen in je gewone leven. Speelde je 24/7 games op je Xbox, Playstation of PC? Houd dat vakantiegevoel vast door na het werk deze bezigheden nog even aan te houden. Bouw je gameverslaving rustig af.

Tip 3. Chat & lunch buiten de deur

Als je terugkomt van vakantie zit je vol verhalen, inspiratie en ambitie. Deze wil je natuurlijk met iedereen delen. Stille kantoren zijn dodelijk voor je werktempo en voor je werkmotivatie. Spreek met je collega’s over jouw vakantieverhalen. Mocht je een stille werkvloer hebben, kijk dan of je online jouw vakantieverhalen kwijt kunt.

Tip 4. Begin bij de meest recente mail

Als je mailbox is geëxplodeerd, is dat niet motiverend voor je eerste dag. Als eerste moet je door de berg e-mail heen, pas daarna pak je je andere werkzaamheden weer op. Begin bij de meest recente mail. De kans is groot dat je daarna eerdere mailtjes of berichten die over hetzelfde onderwerp gingen, meteen kunt overslaan.

Tip 5. Ga creatief om met je vakantieherinneringen

Het verwerken van herinneringen kort na je vakantie, helpt je om het vakantiegevoel langer vast te houden. Wordt creatief met het maken van een fotoboek, deel enkele herinneringen op Facebook, zet ze op de screensaver van je smartphone of maak van je filmpjes eenvoudig een compilatie met een app zoals bijvoorbeeld Magisto.

“Zie het dan als een signaal dat er structureel iets niet klopt.”

Tip 6. Loop niet te hard van stapel op je eerste werkdag

Niet iedere werkgever heeft oog voor de vakantieblues van zijn werknemers en komt meteen met stapels werk aanzetten. Probeer het hoofd koel te houden en ga eerst een selectie maken tussen wat dringend is en wat nog even kan wachten. Bereid je werk goed voor en maak een schema over hoe je het achterstallig werk aan gaat pakken.

Tip 7. Wissel passief en actief regelmatig af

Als programmeur achter de computer is dit vaak wat lastiger. Probeer eens wat rek en strek oefeningen. Zwaai af en toe met je armen en loop een keertje extra naar de printer.

Tip 8. Ruim je PC op

Zoals je hoofd leeggemaakt is tijdens je vakantie, kun je ook jouw PC opruimen. Verwijder oude bestanden en programma’s die je niet meer gebruikt. Defragmenteer je HDD en ruim je opgeslagen tabbladen op. Poets je scherm een keer schoon en blaas het voorzichtig stofvrij. Nu kan je PC er ook fris tegenaan!

Tip 9. Kijk vooruit en plan een nieuwe vakantie

Voorpret opbouwen richting je volgende vakantie, dat is de ultieme manier om jezelf van de dip na je vakantie te verlossen. Ga op zoek naar een nieuwe vakantiebestemming of een nieuw computerspel om uit te spelen.

Tip 10. Is het tijd voor een andere stap?

Het is doodnormaal dat je na een paar weken vrij geen zin hebt om weer aan de slag te gaan. Troost jezelf met de gedachte dat je dat ieder jaar hebt en dat je binnen een week je draai weer zult hebben gevonden. Houdt het lusteloze gevoel echter aan, zie het dan als een signaal dat er structureel iets niet klopt. Misschien moet je met je baas gaan praten over een aantal nieuwe taken of misschien moet je zelfs op zoek naar een nieuwe baan.

Ben jij op zoek naar een nieuwe stap in je developer carrière? Wij helpen je graag met het vinden van een nieuwe uitdaging. Neem contact met ons op of bekijk onze vacatures, dan kijken we samen of we iets voor elkaar kunnen betekenen.