System4 meeting: Webrichtlijnen

7

SEPTEMBER, 2018

System4
Meeting
Webrichtlijnen

Elke eerste donderdag van de maand is het op kantoor van System4 tijd voor een meeting. System4 vindt kennisdeling belangrijk en die kennis hebben wij in huis. Elke maand resulteert het in een gezellig en interessante avond met een actueel onderwerp, deze keer over richtlijnen en toegankelijkheid.

Deze donderdag was het Royi die een presentatie gaf over webrichtlijnen, hoe de toegankelijkheid van een website kan (en moet) verbeteren volgens de standaarden. Met zijn ervaring bij Dedicon weet hij hoe belangrijk het is om webpagina’s voor iedereen toegankelijk te maken.

“Iedereen moet toegang hebben tot en kunnen genieten van internet.” – Google

Elke System4 meeting begint met het gezellig samenkomen van alle collega’s. Omdat velen extern op een opdracht zitten wordt er altijd veel bijgepraat over de verschillende projecten en ervaringen. Dit keer onder het genot van een pizza.

System4 zonsondergang
Het Team van System4 die gezamelijk pizza aan het eten zijn

Webrichtlijnen

.NET Developer Royi werkt op het moment bij een overheidsinstelling en heeft ook ervaring bij Dedicon, die lezen mogelijk maakt voor iedereen. Dat is ook één van de insteken die bij zijn presentatie naar voren kwamen. Hij vertelde ons over het belang van de opbouw van een HTML-pagina, de content en juist ook de irrelevante code. Met de opkomst van voice search en bijvoorbeeld de Homepos van Apple en Alexa van Amazon, worden er andere dingen gevraagd van de leesbaarheid van je webpagina.

HTML tags

Het is daarvoor van belang dat de code van jouw website op de juiste manier en in de juiste volgorde wordt gelezen. Daarvoor zijn HTML tags die het belang van de content kunnen onderscheiden en de code van de pagina gemakkelijk leesbaar maken. Door de hoeveelheid code waar webpagina’s voortaan uit bestaan kan het soms lastig zijn om dat ene stukje tekst op een call-to-action knop te vinden.

Blinden en slechtzienden

Het aantal visueel gehandicapten in Nederland stijgt. Nederland vergrijst en mensen willen en moeten langer blijven doorlezen, doordat de wereld digitaler wordt. Daarom is het een steeds groter wordende doelgroep die moeite heeft met het lezen van websites. Home assistants, zoals Homepod en Alexa, zijn daarom ook in opkomst. Voor deze hulpmiddelen moeten website gemakkelijk leesbaar zijn om de juiste informatie uit te filteren en de juiste content opleesbaar te maken.

SEO

Door de toenemende ingesproken zoekopdracht en visueel gehandicapten, zoals hiervoor genoemd gaat Google ook rangschikken op toegankelijkheid. Voor SEO wordt het dus belangrijker om alt-teksten voor afbeeldingen te gebruiken en de juiste informatie in <head>, <main> of <footer> te plaatsen, zodat voor iedereen het internet even toegankelijk wordt.

Geïnteresseerd in dit verhaal? Royi heeft ons ook huiswerk meegegeven, namelijk leesvoer. Bekijk deze interessante links eens:

Google Resources for Developers and Publishers
Drempelvrij: Voldoen aan de eisen
Checklist WCAG 2.0 en webrichtlijnen 2

Twee developers van System4 die samen naar een laptop kijken
System4 medewerkers kijken naar de zonsondergang
Royi tijdens de presentatie over webrichtlijnen
2 medewerkers van System4 luisteren naar de presentatie