Social Media sollicitatietips

 

door | nov 30, 2017 | Blog

Het zou niet meer schokkend moeten zijn dat recruiters of werkgevers jouw naam uitvoerig opzoeken op het internet om te bekijken wie je bent. Werkgevers zoeken in social media naar extra informatie over de sollicitanten. Op social media laten de meesten zien wie ze echt zijn en dat is soms niet te lezen in een CV of motivatiebrief. Zorg dat je social media kanalen daarom het beste beeld weergeven dat bij je past en ook professioneel geschikt is.

Volgens System4 is het dus heel zinvol om je op een juiste manier te presenteren op social media of überhaupt een profiel aan te maken. De wereld is steeds meer online, waardoor je ook na moet denken over jouw online ‘identiteit’. Maak je een onderscheidend en verzorgd profiel op internet, kan dat een positief verlengstuk zijn van jouw sollicitatie. Je kunt namelijk goed laten zien dat je interessant bent voor een werkgever.

 

 

System4

“Social Media is een zinvol verlengstuk voor jouw sollicitatie.”

Hieronder enkele punten die wij essentieel vinden op social media:

Zorg voor een representatieve profielfoto

Werkgevers zijn ook op zoek naar een match op persoonlijk vlak. Zorg er dus voor dat je een positieve uitstraling op je profielfoto hebt. maak een foto die echt laat zien wie je bent. Desnoods laat je een keer een fotograaf een professionele foto maken. Een eerste indruk maak je maar één keer en op social media is jouw eerste contact via de profielfoto.

Dont’s:

  • Foto waar je niet op staat (tekeningen, filmheld, foto van je zoon etc.)
  • Afstandelijke foto waar je achterin de foto te zien bent. We willen natuurlijk jouw gezicht goed kunnen zien.
  • Groepsfoto. Welke van de mensen op de foto ben jij?
  • Contactloze foto. Maak oogcontact en zet bijvoorbeeld geen zonnebril op.

Een uitgebreid LinkedIn profiel

LinkedIn is een online CV die je uitgebreid kunt invullen om je professionele uitstraling op te bouwen en te onderstrepen. In het kader van solliciteren is het LinkedIn profiel het belangrijkste social media kanaal. Zorg dat je elke optie op LinkedIn invult, zodat de werkgever een zo goed mogelijk beeld kan vormen van jouw loopbaan.

Wat je niet moet vergeten:

  • Noteer in de kopregel van je profiel wat je ambitie is, waar je naar op zoek bent of beschrijf jezelf in één pakkende zin.
  • Vul een functieomschrijving zo volledig mogelijk in.
  • Vraag om aanbevelingen bij jouw (ex-)collega’s.
  • Voeg vaardigheden toe die jij beheerst.

Maak gebruik van de privacy instellingen

Heb je foto’s die voor een sollicitatie misschien ongeschikt kunnen zijn, maar die je niet wil verwijderen? Dat hoeft geen probleem te zijn. Je kunt berichten of onderdelen van je profiel afschermen met privacy instellingen. Zo kun je per berichten aangeven of het openbaar getoond wordt of alleen je Facebook vrienden het kunnen zien. Zorg dan wel voor een goede profielfoto, want die blijft wel altijd zichtbaar.

Google jezelf

Welke zoekresultaten komen naar voren, ben je daar tevreden mee? Kun je het zelf aanpassen of kun je contact opnemen met de website om het te veranderen? De bovenste zoekresultaten zullen bekeken worden door de meeste werkgevers.

We hopen dat je hier iets aan hebt en je de baan vindt die bij je past. System4 help bedrijven graag bij het online presenteren van een bedrijf. Dit kan via de website, social media kanalen of zelfs een app die we voor hen kunnen ontwikkelen. Net zoals jij zoek je naar het juiste bedrijf om voor te werken, zo gebruiken bedrijven ook het internet om die ene leuke collega te vinden.

Daarom willen we je dit graag meegeven. Wij zijn een bedrijf die graag in online oplossingen en presentaties denken. Veel succes gewenst in de toekomst. En wie weet… tot ziens!