Online solliciteren doe je zo!

 

Met 7 tips en een bonustip 

door | 07 april 2020 | Blog, Uitgelicht

Op zoek naar een nieuwe baan? Dan ga je vast en zeker online solliciteren. Zeker nu social distancing het codewoord is. Binnen onze branche zien we nog altijd genoeg werk. Dus onze zoektocht naar de juiste developers om onze vacatures in te vullen, gaat onverminderd door. Wel pakken we de sollicitatieprocedure iets anders aan. Hoe we dat doen?

Eerste kennismaking

We zien je graag

Regelmatig krijgen we interessante CV’s binnen. Een eerste kennismaking met een potentiële kandidaat doen we het liefst met een videocall. Dat deden we voor de corona-crisis en dat doen we nu nog steeds. Op die manier kunnen we op een ontspannen manier kijken of er een klik is tussen ons bedrijf en jou als kandidaat.

Slide Presentatie Ruud om het verschil tussen PHP en Python

Online Sollicitatiegesprek

Is er wel een verschil met een live intake?

In deze tijd verwachten we niet van je dat je bij ons op kantoor komt voor een sollicitatiegesprek. Daarom doen we deze gesprekken nu online. Dat is niet heel anders dan een ‘normaal’ sollicitatiegesprek. Het is nog steeds even belangrijk dat je er representatief uitziet. In het gesprek gaan we samen op zoek of we een goede match zijn. We willen weten waar jouw kennis en vooral jouw ambitie ligt. Want dat vinden wij belangrijk en daar nemen we dan ook de tijd voor. Is er dan geen verschil? Het enige dat wij kunnen bedenken, is dat je nu zelf voor je kopje koffie of thee moet zorgen.

TIP 1:
Tijdens het sollicitatiegesprek ben je veel aan het praten. Normaal zetten we naast het kopje koffie ook altijd een glaasje water neer. Bij het online solliciteren doe jij dit natuurlijk zelf. Je wilt namelijk niet tijdens het gesprek nog even naar de keuken moeten lopen voor een glas water omdat je een kriebel in je keel hebt.

In de praktijk

Controle over je presentatie en je situatie

Jezelf presenteren blijft het belangrijkste tijdens een sollicitatiegesprek. Of dit nu online of live plaatsvindt. Maar nu moet je wel iets meer doen dan alleen je zondagse bloes aantrekken. Je omgeving komt ook in beeld. Kies daarom voor een rustige achtergrond. Eventuele rommel schuif je gewoon uit beeld 😉

TIP 2:
Toepassingen als Skype bieden de mogelijkheid om de achtergrond te vervagen of zelfs te veranderen. Maak daar gebruik van.

TIP 3:
Vermijd omgevingsgeluid. Dus geen lawaai makende vaatwasser of muziek aan. Doe ook het raam even dicht zodat je geen overlast hebt van eventueel verkeer.

TIP 4:
Zorg ervoor dat je niet gestoord wordt tijdens je gesprek. Maak hier afspraken over met eventuele huisgenoten. Heb je kinderen en stormen die toch binnen? Of belt de pakketbezorger aan? Maak je niet druk en neem het pakketje rustig in ontvangst. Later lachen we erom.

Slide Presentatie Ruud om het verschil tussen PHP en Python

“Je wil niet gestoord worden door een whatsappje.”

Welke tools gebruik je?

Wat is jouw favoriete tool voor videocalls?

Skype is de meest voor de hand liggende toepassing voor videocalls. Maar er zijn meer mogelijkheden. Bijvoorbeeld Jitsi Meet. Of Anydesk om je bureaublad te delen. Dan kun je meteen mooie voorbeelden geven van eerder werk. Bij een tweede gesprek nodigen we ook altijd een collega-developer uit voor de technische kant. Voorafgaand aan een digitaal sollicitatiegesprek stemmen we uiteraard met je af welke tools we gaan gebruiken.

TIP 5:
Test alles van tevoren en zorg ervoor dat je op tijd klaar zit. Net als bij een gewoon sollicitatiesprek zorg je er bij online solliciteren ook voor dat je niet te laat komt. Met files of treinvertragingen hoef je in ieder geval geen rekening te houden.

TIP 6:
Gebruik je laptop. Dan kun je rustig zitten en krijg je pijnlijke arm omdat je de hele tijd je telefoon moet vast houden. Een tablet met een goede standaard kan natuurlijk ook.

 

vOORDELEN ONLINE SOLLICITEREN

Je kunt SPIEKBRIEFJES gebruiken

TIP 7:
Solliciteren door middel van een videocall is toch even anders dan een live gesprek. Maar het biedt ook voordelen. Gebruik spiekbriefjes. Wij zien het namelijk niet als je hier stiekem op kijkt. Zo kun jij ons nog gemakkelijker overtuigen van jouw kwaliteiten. En al zouden we het wel zien, vinden we dat heus niet erg. We houden namelijk wel van kandidaten die zich goed voorbereiden en zien dat als een pluspunt.

Tot zover hoe wij de online sollicitatieprocedure aanpakken. Nu wil je vast weten op welke leuke vacatures je kunt reageren?

BONUSTIP:
Kijk op onze Werken bij System4 pagina. Daar vertellen we je meer over ons bedrijf en vind je de actuele vacatures. Of neem direct contact op met Mariëlle Appeldoorn via tel. 0413 319 444 

Fullstack Python developer Ruud presenteert voor zijn collega's van System4: een team van web developers
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]