De kunst van de NAW gegevens

 

Kennismeeting System4: .NET developer Royi presenteert 

 

door | 24 maart 2020 | Blog

Maandelijks organiseert System4 voor haar medewerkers leerzame kennismeetings. Dit keer ging .NET developer Royi dieper op in hoe je beste om kunt gaan met NAW-gegevens voor bijvoorbeeld contactformulieren op je website of in je webshop. Als developer is Royi van vele markten thuis en heeft hij een enorme bak aan kennis van veel verschillende technieken. Een van zijn sterkste punten is dat hij ook weet hoe je dit in de praktijk het beste kunt toepassen. Bij hem geen over-engineering, geen onnodige features of overbodige informatie. Hoe hij dit in de praktijk toepast? Hij vertelt er graag over.

 

NAW: wat doe ik ermee?

De edele kunst van het opslaan van NAW-gegevens

Het eerste advies dat Royi geeft: keep it simple. Bij het opbouwen van een formulier zet je alleen velden erop die cruciaal zijn voor het bedrijfsproces. Al het andere is overbodig. Voor de kolommen in de database geldt hetzelfde: de enige velden die een eigen kolom nodig hebben, zijn de velden die je in een weergave wilt sorteren. 

buffet kennismeeting Python @ System4
Slide Presentatie Ruud om het verschil tussen PHP en Python

Limiteren van velden

In Nederland zijn 165 erkende voorvoegsels

Het maken van een formulier voor op je website lijkt heel gemakkelijk maar wil je dit goed doen, komt er wel wat bij kijken. Gaat het bijvoorbeeld om de tussenvoegsels bij namen, dan ben je er niet als je het veld limiteert tot bijvoorbeeld ‘van’, ‘van het’, ‘van de’ en ‘van der’. In Nederland zijn namelijk wel 165 erkende voorvoegsels.

Velden maken voor straatnamen en huisnummers is evenmin eenvoudig. Op het eerste gezicht denk je dat je er bent als je het mogelijk maakt dat er bijvoorbeeld 4 cijfers ingevuld kunnen worden met daarachter nog een letter. Maar wist je dat ook “Keizersgracht 33 a/b ‘Eben Haezer’” een geldig adres is? Probeer je velden dus zo min mogelijk te limiteren. De bezoeker van je webshop is er je dankbaar voor. En de pakketbezorger weet het adres echt wel te vinden.

Gegevens verzamelen?

Gebruik daar Google voor

Opdrachtgevers hebben vaak de wens om veel informatie over klanten en bezoekers van websites te verzamelen. Gebruik daar Google en consorten voor! Die zijn daar erg goed in. Want waarom zou je het verplicht stellen dat je klanten hun geslacht invullen bij een order in een webshop? Het voegt weinig toe voor jou. Laat staan voor je klant. Nog los van alle problemen die het je geeft in verband met de AVG.

Python developer Ruud staat klaar om zijn presentatie te geven tijdens de kennissessie bij System4

GA NIET ZELF EEN LIJST LANDEN SAMENSTELLEN

Buitenlandse adressen

Hoeveel verwacht je te verkopen in Nigeria?

Zoals hiervoor al gezegd, geldt in het algemeen: hoe eenvoudiger, hoe beter. Dit geldt ook voor buitenlandse adressen. Deze hebben een ander formaat dan de Nederlandse adressen. Om het jezelf niet te moeilijk te maken, kun je het beste beperken tot wat je echt nodig hebt. Waarom zou je landen als Nigeria of Afghanistan toevoegen aan je lijst als je daar toch nooit een orders vandaan hebt?

Beperk je bij het maken van een landenlijst tot bijvoorbeeld alleen buurlanden, EU landen of anders alleen de meest voorkomende landen. Dit scheelt je potentiële afnemer een hoop scrollen door een ellenlange lijst met landen. Ga in ieder geval niet zelf een lijst met landen samenstellen. In de meeste gevallen is het niet nodig om alle landen van de wereld op te nemen. Bovendien is deze lijst voortdurend aan verandering onderhevig; er komen landen bij, maar er ‘verdwijnen’ ook landen. 

Maandelijk meetings

Kennis delen en gezellig samen zijn

Iedere maand organiseert System4 voor haar medewerkers leerzame kennismeetings. Soms over een specifieke programmeertaal; een andere keer over hoe je (nog) productiever kunt werken. Toegegeven, niet alle meetings hebben direct met ons werk te maken. Zo houden we minimaal een meeting per jaar waarin iedereen zijn favoriete console meeneemt en we lekker gaan gamen.

Daarnaast gaan we ook regelmatig met (een deel van) het team naar meetups, conventies of leuke uitjes.   

Lijkt jou dit wel iets? Kijk dan eens hier voor meer informatie over werken bij System4. Wie weet zien we jou wel op de volgende bijeenkomst!

Fullstack Python developer Ruud presenteert voor zijn collega's van System4: een team van web developers
[DISPLAY_ULTIMATE_SOCIAL_ICONS]