Kennissessie @System4: Scrum! Wèrrum?

door | jun 7, 2019 | Blog

Wie regelmatig een vacature doorneemt, valt het al snel op dat er tegenwoordig geen functie meer is waarbij je geen kennis nodig hebt van een of andere projectmanagementmethode. Zo moet je kennis hebben van PRINCE2 of heel Agile kunnen werken. Bij softwareontwikkeling is Scrum de meest toegepaste methode. De populariteit is zelfs zo groot dat ook buiten de IT wereld Scrum steeds vaker toegepast wordt. De developers van System4 werken bij hun opdrachtgevers dan ook bijna allemaal met Scrum. Toch is niet iedereen even enthousiast over Scrum. Tijd voor een discussie over het nut van Scrum.

Team System4 tijdens zomer BBQ

Ervaringen met Scrum
De discussie wordt afgetrapt door Jean. Zowel positieve als negatieve ervaringen met Scrum worden uitgewisseld. En hoewel sommige developers wel wat kanttekeningen hebben, is iedereen het erover eens dat de Scrum-methode in essentie een erg effectieve werkwijze is. Immers, wanneer goed toegepast, verbeter je met Scrum de workflow aanzienlijk. Simpel handopsteken liet zien dat de meeste developers van System4 er graag mee werken. En de programmeurs die er niet mee werken bij hun opdracht, missen het vaak enorm.

“Het management ziet Scrum vaak als een magische toverspreuk.”

 

Is Scrum hèt wondermiddel?
Tijdens de discussie wordt één ding wel al snel duidelijk. Scrum is geen wondermiddel maar managers zien het vaak wel zo. Ze horen dat door de Scrum-methode toe te passen er efficiënter gewerkt wordt en sneller opgeleverd kan worden. In alle naïviteit denkt men door de toverspeuk Sprint, standup, refinement, review, sprint retrospective te roepen dat alles plotseling soepel gaat lopen. Daarnaast zal iedereen commitment moeten tonen.

Sim… Sala… Scrum!

Valkuilen van Scrum
Het is gemakkelijk om in de valkuilen te trappen. Welke projectmanagementmethode je ook kiest; goed gebruik is essentieel. Zo zijn er een aantal misvattingen. Met Scrum kun je namelijk een team beter laten functioneren. Maar Scrum is geen methode om van een groepje individuen een team te maken! Ook kan het voorkomen dat de scrummaster zich vooral bezighoudt met het proces en de mensen erachter uit het oog verliest. Gevolg: een lid van je team onderpresteert, verliest motivatie en het team is geen team meer en verliest aan capaciteit. En een productowner die de druk teveel opvoert en eist dat er meer punten gehaald wordt tijdens een sprint, is ook geen zeldzaamheid. De voordelen die Scrum biedt worden dan teniet gedaan.

Veiligheid
Een van de meest verwaarloosde aspecten binnen Scrum zijn de review en sprint retrospective. Die twee elementen zijn echter enorm belangrijk, wil je de kwaliteit van het team en van het werk verbeteren. Belangrijk daarbij is dat de leden van het team zich veilig voelen. Dat je zowel kritiek durft te geven als kunt ontvangen. Je werk wordt immers beter door en je leert sneller. Dat laatste is iets dat elke programmeur moet aanspreken: beter worden in je werk en je skillset vergroten.  

 

Vier je successen!
Eerlijk en kritisch durven en kunnen zijn naar jezelf en je teamleden is de sleutel om succesvol te werken. Maar belangrijker nog is het vieren van successen! Spreek bijvoorbeeld af dat elke afgewerkte ticket een biertje voor het team waard is bij de vrijdagmiddagborrel.

Zo vonden wij dat tijdens deze kennissessie genoeg tickets hadden verzameld om nog gezamenlijk een drankje te kunnen doen op ons dakterras.

En morgen? Dan is er gewoon weer standup.

Maandelijkse meetings bij System4
Elke maand houden we bij System4 een meeting. Ideaal om kennis uit te wisselen met je collega’s. Maar ook gezellig. Dan houden we geen standup maar dineren we eerst samen. Aan tafel ging de discussie vooral over of nu de paella of de wraps het lekkerst waren. Bij de meetings wordt juist veel kennis en ervaring uitgewisseld. En hoewel we gek zijn op ons werk, doen we meer. Zo houden we regelmatig een gameavond of gaan we met zijn allen op stap. Naar Cloudfest bijvoorbeeld.

 Lijkt dit jou wel iets? Word dan developer bij System4. Kijk eens bij onze vacatures en wie weet zien we jou wel op de volgende bijeenkomst!