Python voor Noobs en experts

 

Kennismeeting System4: developer Ruud presenteert 

 

door | 06 september 2019 | Blog

Bij System4 hadden we een korte zomerstop met onze kennismeetings. Nu is iedereen weer terug van vakantie en starten we met veel plezier onze kennissessies weer op. Aan het eind van de middag stroomde ons kantoor in Veghel langzaamaan vol met developers die overal in het land voor diverse opdrachtgevers aan het werk zijn. De terugkerende meetings zijn niet alleen leerzaam maar ook een fijne gelegenheid om bij te praten met elkaar.

Introductie in Python

Ruud presenteert voor Noobs en experts

De eerste donderdag van september stond in het teken Python. Een van onze Python specialisten, fullstack developer Ruud, sprak vanavond over zijn liefde voor deze taal. Maar niet voordat we met zijn allen lekker gegeten hadden.

Het publiek bestond vanavond uit hardcore developers maar ook relatieve noobs op het gebied van development. Ruud had zijn presentatie daarop afgestemd.

In het eerste deel vertelde hij algemeen over Python en waarom hij de taal zo aantrekkelijk vindt om in te werken. Daarna ging hij dieper op de materie in en liet door middel van een aantal eenvoudige voorbeelden zien wat de mogelijkheden zijn van Python.

buffet kennismeeting Python @ System4

“Je leest code vaker dan je ze schrijft.”

Slide Presentatie Ruud om het verschil tussen PHP en Python

De oorsprong van Python

Een gemakkelijk leesbare taal

Eind jaren ‘80 is Python ontworpen door de Nederlander Guido van Rossum. Zijn doel was een taal te maken die gemakkelijk leesbaar is en een ‘zuivere’ stijl heeft. “De taal ziet er zo simpel uit dat zelfs niet-programmeurs kunnen lezen en begrijpen wat er gebeurt.”

Dat is ook wat de taal zo aantrekkelijk maakt. In tegenstelling tot verschillende C-achtige talen wordt de structuur aangebracht met indentatie, regelinspringing: “In Python wordt niet gewerkt met accolades en gebruik je woorden in plaats van symbolen.”

De taal ziet er daardoor kaal uit: “Ik vind dat er mooi uitzien. Simple is better than complex. Je leest code immers vaker dan je ze schrijft.”

Tot enkele maanden geleden was Van Rossum nog nauw betrokken bij de ontwikkeling van Python en bewaakte hij de consistentie. “De vraag is in hoeverre die consistentie in de toekomst gewaarborgd wordt nu Guido van Rossum niet meer direct betrokken is”, vraagt Ruud zich hardop af. “Dat is nog even afwachten.”

Ruud’s technieken

Waar hij goed in is:

Python

Angular

React

PHP

Vooroordelen

Het is absoluut geen niche taal

“Er wordt vaak gezegd dat je moet beginnen met PHP of JavaScript als beginnend programmeur”, gaat Ruud verder. “Daar ben ik het niet mee eens. Door de eenvoud is Python juist een zeer makkelijk aan te leren taal.” Daardoor is er ook snel in te ontwikkelen. Dat wil overigens niet zeggen dat het een snelle taal is: “Daarin is het niet te vergelijken met bijvoorbeeld C.” 

Er komen ook steeds meer libraries beschikbaar voor Python. “De gemeenschap is erg actief en groeit nog steeds.” Python is allesbehalve een niche taal. Onder developers is het een van de meest populaire talen. “In een onderzoek naar de meest gehate talen onder developers kwam Python zelfs niet naar voren. Terwijl het bij meeste geliefde talen in de bovenste regionen te vinden is.”

Python developer Ruud staat klaar om zijn presentatie te geven tijdens de kennissessie bij System4
Fullstack Python developer Ruud presenteert voor zijn collega's van System4: een team van web developers

General purpose taal

Grote jongens als Google gebruiken Python

Python is voor meerdere doeleinden te gebruiken in tegenstelling tot bijvoorbeeld PHP. “Python is geschikt voor wetenschappelijke doeleinden, data processing en artificial intelligence. Ook webapplicaties worden er mee gebouwd.”

Python wordt vaker gebruikt dan je in eerste instantie zou denken. “De bekende grote jongens als Netflix, Google en Instagram maken veel gebruik van Python”, vertelt Ruud. “Hetzelfde geldt voor self learning systems als zelfrijdende auto’s. 

Python developer nodig?

Benieuwd wat wij voor je kunnen betekenen?