Gezondheid op de werkvloer

 

system 4 kennismeeting 2 mei 2019

 

door | mei 6, 2019 | Blog

Tijdens CodeMotion waren er genoeg talks het bezoeken meer dan waard. Maar een van de meest indrukwekkende was misschien wel de presentatie van  Marek Stój: Sitting considered deadly? Het veelgehoorde adagium dat zitten het nieuwe roken zou zijn, was daarbij het uitgangspunt.
“Zelf probeer ik zo gezond mogelijk te leven”, zegt Roy, front-end developer bij System4. “Toch schrok ook ik wel even toen ik de resultaten van de diverse onderzoeken zag. Dat ik met mijn beroep tot een risicogroep behoorde.” Het inspireerde Roy tot het geven van een presentatie hierover tijdens een van de maandelijkse kennismeetings van System4.

Er zijn weinig professionals die zoveel zittend werk doen als developers. Vaak is de standup een van de weinige momenten dat er niet gezeten wordt. En de enige vorm van beweging is vaak die van de werkplek naar de koffiecorner. Komen we aan het eind van een sprint, en moet er nog even doorgewerkt worden, eten we meestal ook nog eens aan onze werkplek.
Maar niet alleen tijdens ons werk zitten we veel. Ook de weg ernaar toe brengen we veelal zittend door. Het liefst parkeren we de auto zo dicht mogelijk bij de ingang en moet een collega in de buurt van het station zijn, dan reizen we maar wat graag mee. Onder het mom van tijdsbesparing en het kan nu eenmaal niet anders, mijden we lichaamsbeweging zoveel mogelijk.

“we mijden lichaamsbeweging te vaak”

Develop

Tijdens de presentatie toont Roy de gevolgen die het heeft voor je leven wanneer je de dag vooral zittend doorbrengt. Belangrijkste onderzoeksresultaat: je verwachte levensduur neemt met wel 15 (!) jaar af. Gelukkig zijn er genoeg dingen die je kunt doen om de schadelijke gevolgen van het vele zitten op te heffen. Neem bijvoorbeeld elk uur een kleine pauze waarbij je even beweegt en doe regelmatig wat oefeningen om soepel te blijven. “Dit schrikt soms wel even af bij de werkgever”, zegt Roy. “Maar tegelijkertijd zijn medewerkers die geregeld even pauze nemen en in beweging blijven, productiever.”

“door te pauzeren blijf je productief”

Dat het onderwerp leeft, bleek tijdens Codemotion. Tijdens de talk van Marek Stój zat de zaal helemaal vol. Ook na afloop van de presentatie van Roy werd er nog over het onderwerp doorgepraat. “Ik vond het goed om te merken dat de meesten er min of meer al mee bezig waren”, zegt Roy. “Leuke oplossingen ook: bijvoorbeeld dat je voordat je koffie mag halen, eerst tien keer moet opdrukken.”

Wil je meer weten over dit onderwerp dan is de informatie op http://www.standitup.org aan te raden. Hier zijn ook simpele oefeningen te vinden. Of bekijk de presentatie van Marek Stój zoals die hij afgelopen november gaf op Devoxx in Begië hiernaast.

Kennismeetings @System4

Bij System 4 vinden we het belangrijk dat we regelmatig met iedereen bij elkaar zijn. Voor de gezelligheid en om van elkaar te leren. We zijn namelijk erg leergierig. En we houden van lekker eten! Daarom organiseren we zo veel mogelijk events.

Vind jij het ook leuk om te leren van je collega’s èn houd je van lekker eten? Kijk dan eens bij onze vacatures. Wie weet zien we jou wel op ons volgende event!

Develop