Ionic vs. React Native

door | aug 31, 2018 | Blog

Jij wilt een mobile app ontwikkelen, maar welk framework kies je daar voor? Op het internet zie je dat de strijd van de populairste frameworks tussen React Native en Ionic gaat. Zonder twijfel terecht, want het zijn de meest gebruikte frameworks en ondersteunen de sterkste programmeertalen. Het is niet gemakkelijk om tussen deze twee mobile frameworks te kiezen.

Wij helpen je daar graag bij. In dit bericht zorgen we voor een overzicht van Ionic en React Native, zodat je daarna een betere keuze kunt maken.

 

 

System4

“De strijd van de populairste mobile frameworks tussen React Native en Ionic.”

System4

Ionic

Ionic is een HTML5 mobile app development framework die ontworpen is voor hybrid mobile apps met AngularJS. Het cross-platform framework werkt met de hulp van tools zoals PhoneGap en Cordova. Ionic heeft meerdere geavanceerde functies, zoals mobiele componenten, interactieve flows, typografie en een uitbreidbaar basisthema dat het werk gemakkelijker maakt. De populariteit van Ionic is vooral te danken aan de eenvoud van het maken van mobile apps in het framework. Het motto van Ionic is dan ook: “Write Once and Run Everywhere.”

Sterke punten van Ionic:
Ontwerpen met native UI elementen
Een rijk aantal innovatieve features zoals mobile components, typografie, interactieve flows, een uitbreidbaar basis thema e.m.
Expertise in de geadvanceerde technologieën zoals CSS, HTML, AngularJS of Javascript components
Open source
Gemakkelijk onderhoudbaar en opschaalbaar
Gemakkelijk te lezen en gratis(!)

React Native

React Native is ontwikkeld door een software engineer bij Facebook. Het is het framework waar de top applicaties als Facebook, Skype, Instagram en Walmart in gemaakt zijn. Het is vooral gebaseerd op JavaScript en zorgt ervoor dat de developer mobile apps voor iOS en Android kan maken in die programmeertaal.

Sterke punten van React Native:
Erg snel
Gebruikt native UI components
Herbruikbare code voor Android, iOS en Windows Phone Apps
Open source
Krachtige prestaties
Stabiel en gemakkelijk om te onderhouden
Gemakkelijk om native features te integreren
Specifieke onderdelen voor iOS of Android zijn gemakkelijk in korte tijd te implementeren, zonder dat de code geheel opnieuw geschreven moet worden
Grote community, zodat het mogelijk is dat je kosteneffectief en snel kunt ontwikkelen.

Ionic React Native
Programmeertaal TypeScript, CSS, HTML, AngularJS of JavaScript JavaScript en Node.js
Code Open source code en herbruikbaar Aanpasbare code voor elk platform
Eenvoud Maakt gebruik van standaard onderdelen Minder standaard onderdelen en meer zelf ontwerpen
App prestaties Gebruikt webview Geen gebruik van webview, dus betere prestaties
Type app Hybrid app Gelijkenissen voor een Native app, de eindgebruiker zal niet door hebben dat het een hybrid app is.
Platformen Android en iOS (geen zorgen om platform specifiek gedrag) Android en iOS (neemt platform specifiek gedrag over)
User Experience Gemiddelde prestaties Zeer snel en responsive
Testing Testen kan in elke browser Heeft een mobiel apparaat of emulator nodig
Ontwikkeltijd Minder tijd nodig Meer tijd nodig
Componenten Meerdere ‘standaard’ componenten die al gestyled en gemaakt zijn, klaar voor gebruik die compatibel zijn met elk platform Vertrouwd op native gedrag en wil het niet kopiëren. Het gaat meer om de styling.

Conclusie

Tijd voor een eindoordeel.
Welke is nu het beste, Ionic of React Native?

Ieder heeft natuurlijk zo zijn voordelen. Het is lastig om een winnaar te kiezen, omdat het toch ligt aan jou als developer, jouw project, de verwachtingen van de gebruiker etc.

Echter zal React Native een betere ervaring in het ontwikkelen bieden en is het sneller en betere responsive. Daarnaast zou ook de gebruiker een betere look & feel ervaren, door de grote gelijkenis met native apps. React Native is beter geschikt in het ontwikkelen van een mobile app, waarbij de UI een belangrijk onderdeel is.

Ionic daarentegen is meer geschikt als hybrid app. Het is gemakkelijker in gebruik en eenvoudig te leren, door de vele vooringestelde onderdelen in het framework. Hierdoor schrijf je in korte tijd werkende code die voor meerdere platformen gebruikt kan worden.

System4 heeft mobile developers in het team die zowel webapps, hybrid als native apps kan ontwikkelen. Daarvoor hebben ze brede kennis van de mogelijkheden van verschillende platformen om de juiste keuze te maken voor het project. Ook onze webdevelopers kiezen op het moment het liefst voor Ionic, omdat dit dichterbij webapps komt. De èchte mobile developers kiezen voor React Native, zodat ze native-like mobile apps kunnen maken.