Echte developers blijven ontwikkelen

door | sep 13, 2018 | Blog

Als programmeur is het uitdagend om altijd up-to-date te blijven met de nieuwste technieken. De IT-sector is de snelst groeiende branche. Programmeren is daardoor een moeilijk beroep geworden, waarin je altijd moet bijblijven met de recentste ontwikkelingen. Je moet je dus afvragen of Perl bijvoorbeeld nou echt jouw grote liefde is en het niet beter is om aan de slag te gaan met talen die in de markt gevraagd worden.

Het hoeft natuurlijk niet. Je kunt jezelf als Pascal specialist profileren, maar als daar geen vraag naar is, dan breng je jezelf al snel in de problemen. Het is belangrijk voor programmeurs om relevant te blijven in de markt, bezig te zijn met productiviteit, effectiviteit en natuurlijk met wat je leuk vindt.

System4

“Wil je echt ontwikkelen, dan moet je aan meerdere innoverende projecten werken.”

Als developer zul je altijd de nieuwe technieken in de gaten moeten houden. Hiermee zie je eerder nieuwe mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen en jouw werk te verbeteren. Velen spenderen uren in boeken of community fora om de laatste ontwikkelingen te lezen en in discussies deel te nemen. Hoe kan een developer zich blijven verbeteren? Onderstaand een lijst met relevante mogelijkheden om jezelf up-to-date te houden.

Community lidmaatschap

Wordt een actief lid van tech communities, waarin het werk of nieuws van programmeurs besproken wordt. Als WordPress developer kun je bijvoorbeeld in discussies en reviews terecht komen van uiteenlopende plugins en thema’s en wordt je door mede communityleden geïnspireerd door het gebruiken en verbeteren van deze onderdelen. In dit soort gemeenschappen kom je duizenden verschillende programmeurs tegen. De één gericht op front end, de ander op backend, maar ook marketeers of UX designers die je een heel nieuw perspectief kunnen bieden.

Waar jij jouw mede-programmeurs kunt vinden:

Stackoverflow.com
Github.com
Developers.google.com
Freecodecamp.org

Het nieuws volgen

Nieuwsmedia zijn belangrijk om de grootste trends in jouw vakgebied te signaleren. Toen responsive design een groot onderdeel van webdevelopment werd, bleven de journalisten daarover schrijven. De ontwikkelingen die deze internationale media halen, zijn zeker de moeite waard om in te investeren. De markt wordt hier grotendeels door bepaald en voor je het weet staan de grote bedrijven in de rij om hier een specialist voor aan te nemen.

Hobby projecten

Alles wat je leest of hoort in het nieuws of van een mede-programmeur is nutteloos, totdat je het zelf uitprobeert. Dat klinkt voor een autodidactische developer als muziek in de oren. Vooral open source platformen en technieken kun je gemakkelijk oppakken en in een testomgeving opstarten. Bouw een simpele applicatie om de feeling van de nieuwe technieken te krijgen en natuurlijk ook om jouw eigen portfolio mee uit te breiden.

Lokale en internationale evenementen

In conferenties, meetups en evenementen zie je de community zoals eerder genoemd in het echt en is het aantal informatie die je tot je kunt nemen nog breder en groter. Als je de mogelijkheid hebt om naar internationale evenementen te gaan, is dat zeker aangeraden. Denk hierbij aan events die security, open source technologieën, hosting of usability en design bespreekbaar maken. Daarnaast is het ontmoeten van programmeurs van over de hele wereld ontzettend interessant.

Evenementen die het overwegen waard zijn:

Websummit (5-8 november 2018, Lissabon)
Game Developers Conference (18-22 maart 2019, San Francisco)
Goto Conference (18-20 juni 2019, Amsterdam)
Met System4 zijn we al eens in Las Vegas en Cloudfest geweest.

Cursussen

MOOC platformen zijn een goede manier om cursussen te volgen en op een gemakkelijke manier direct de basis onder de knie te krijgen. Deze cursussen worden gegeven door experts op dat gebied en kunnen je in een fijn tempo en kort tijdsbestek het onderwerp haarfijn uitleggen. Dan is het aan jou om in de eerder genoemde hobby projecten de technieken echt tot toe te passen. Echter moet je wel opletten dat bij sommige platformen iedereen een cursus aan kan maken. Doe daarom onderzoek naar de cursusleider en de reviews van de cursus.

De beste MOOC platformen:
Cognitiveclass.ai
Edx.com
Coursera.com
Future learn
Iversity
Udacity

Co-workers en collega’s

Als je vaak vanuit thuis kan/mag werken of niet volledige weken werkt, kan het van toegevoegde waarde zijn om eens jouw laptop open te klappen op co-working plekken of plaatsen waar je het werk gemakkelijk kunt combineren met een meetup of lezing. Nogmaals, het inspireert om in gesprek te komen met andere programmeurs, zodat je over verschillende technologieën en perspectieven kunt praten. Een periodieke meeting met collega’s kan daar ook een bijdrage in maken en kunnen je dingen leren waar jij nog niet mee bezig bent.

Kijk eens op meetup.com of er in de buurt een lezing is. Misschien kun je in die ruimte die dag ook werken.

Werken aan meerdere projecten

Wil je echt ontwikkelen dan moet je bij meerdere werkgevers terechtkomen met uiteenlopende en innoverende projecten. In het echte werkveld leer je nog het meest. Zoals eerder genoemd gaat het om trends herkennen, inlezen en zelf ontdekken en daarmee werken. In de professionele sfeer krijg je daar nog de beste kans. Daarom moet je niet blijven hangen bij dat ene bedrijf die zweert bij COBOL en niet naar de trends kijkt. Als jij aan de slag wil met de nieuwste technieken, zul je bij de vooraanstaande bedrijven moeten werken, die meebewegen met de markt.

Hoe blijf jij je ontwikkelen als programmeur?

De programmeurs van System4 zijn altijd op zoek naar ontwikkeling en willen de nieuwste technieken eigen maken. Daarom zorgen wij voor de uitdagendste en innoverende projecten waar zij zich kunnen ontwikkelen en meegroeien met de vraag uit de markt. Ben jij ook een developer die ook wil werken met de nieuwste technieken voor de grootste organisaties? Bekijk onze vacatures.