ASML Zakenreis: Ontwikkelaar in Portland.
Op het moment dat de omvang van de corona-pandemie duidelijk begint te worden, zit System4 developer Roy voor een opdracht bij ASML in Portland, USA. “We zouden daar drie weken blijven”, vertelt Roy. Wanneer Amerika echter de grenzen sluit voor reizigers uit Europa, besluit het team twee dagen eerder terug naar huis te gaan. Even daarvoor waren door ASML alle buitenlandse reizen al gecanceld: “Wij zaten met ons team op dat moment al in Portland.”
Frontend consultant bij asml
Roy is vanuit System4 gedetacheerd als frontend React consultant voor ASML. Hij is daar onderdeel van een team dat verder bestaat uit vier React.js developers, een backend developer, product owner en scrum master. Het team ontwikkelt een tool waarmee uitgebreide werkplannen opgesteld kunnen worden voor het onderhoud en upgraden van de nieuwste chipmachines.
“Ons team werkt deels vanuit Amerika. De andere helft zit in Nederland”, zegt Roy. Vanwege het tijdsverschil is de daily standup elke middag om 17:30 uur. Voor Roy is dat geen probleem: “Ik ben flexibel en mag verder ook mijn werktijd indelen. Dat is ook veel waard.”
De werkplannen worden in Excel-sheets bijgehouden maar dit is nu ook mogelijk middels de nieuwe tool; het werk gaat daarmee sneller en nauwkeuriger. Nu zijn er diverse tools waarmee het complete onderhoud van de machines wordt gepland. “Voor ‘onze’ tool zit nog een algemene planningstool”, legt Roy uit. “Daarmee kan het onderhoud en updaten van een complete vloot aan chipmachines worden ingepland. Achter onze tool zit een ma-power and material reservation tool.”
ASML slaat hiermee een weg in waarmee het onderhoud voor de door hen gebouwde machines volledig gestroomlijnd wordt.
Refactoren van vele componenten
Toen Roy begon, was er al een basis voor de tool. Maar er zaten veel bugs in en de app liep herhaaldelijk vast. Op dat moment is besloten de werkwijze te veranderen. “Toen ik begon, hebben we eerst vele componenten gerefactored en zijn we teruggegaan naar een MVP (minimum viable product)”, zegt hij.
Ook werden er voorheen minder quality checks gedaan en kon lagere kwaliteit code gepusht worden. Nu zijn er checks ingebouwd en wordt er een testsuite gerund die de frontend en backend controleert. Door deze quality gates kwamen er veel fouten naar boven.” Bij het mergen komen die fouten in de code nu ook direct bloot te liggen. “Pas toen dat op orde was, zijn we overgestapt op tweewekelijkse sprints.” Die fouten in de code komen nu in de editor maar ook bij het mergen direct bloot te liggen. “Na de refactor en oplevering van het MVP, zijn we terug gegaan naar tweewekelijkse sprints.”
Nu de tool werkend is, richt het team zich voornamelijk op het toevoegen van verschillende features. Kwaliteit staat daarbij voorop: “Daarnaast hebben we een wekelijks overleg voor het key user alignment. Aan de hand daarvan voeren we verbeteringen door en doen we bugfixes.” Door de eerdere refactoring kunnen bugs nu vaak binnen een dag opgelost worden.
Reis naar ASML in Portland
Om het MVP op tijd te realiseren was het nodig om met het complete team samen te zijn. “Dat was dan ook het doel van de reis naar Portland”, legt Roy uit. “Samen met onze manager, de product owner en scrum master hebben we binnen drie weken alles op de rit gezet.” In Portland is er dan ook veel werk verzet. Het waren lange dagen en ‘s avonds op de hotelkamer werd nog regelmatig doorgewerkt: “We hebben toen in nog geen drie weken het werk van meer dan een maand verzet”, zegt Roy lachend. Gelukkig was er ook nog voldoende tijd om de omgeving van Portland te zien. “Onze manager had een aantal jaar in Portland gewoond. Die kon ons dus veel mooie plekken laten zien.”
Een uur in de drive through
Toen Roy vanuit Nederland vertrok, had hij nog een dikke jas aan: “In Portland liepen we rond in een t-shirt.” De vrije tijd in Portland werd goed gebruikt. Een roadtrip naar het strand maar ook de bergen in: “Op Mount Hood werd nog volop geskied. Toen we daarheen gingen, waren zelfs bijna sneeuwkettingen nodig.”
Tijdens de road trip naar de kust hebben ze veel gezien. Vooral Cannon Beach was indrukwekkend. “We waren daar met volle maan. Het uitzicht was dan ook fenomenaal”, blikt Roy terug. In Amerika kom je er uiteraard niet onderuit om een goede burger te eten.
Van een dikke jas naar rondlopen in t-shirt
“Op onze trip naar Salem bezochten we In-N-Out Burger restaurant”, vertelt Roy. De wachttijden voor dit hamburgerrestaurant kunnen oplopen tot 2 uur. “We stonden ruim een uur te wachten voor de drive-through. Misschien kwam het omdat we inmiddels aardig hongerig waren, maar ik heb zelden zo’n goede burger gegeten.”
Navigeren door het thuiswerken bij ASML
Op het moment dat het development team terugkeert in Nederland wordt er al zoveel mogelijk thuis gewerkt. Ook ASML is grotendeels dicht. Nog meer dan voorheen vindt de communicatie vooral online plaats. Thuis heeft Roy voor zichzelf een goede werkplek ingericht: “Daarvoor heb ik van System4 onder andere een goede bureaustoel meegenomen. Ook is mijn werkplek in hoogte verstelbaar.”
Regelmatig bewegen tijdens het werk is erg belangrijk, zo betoogde Roy eerder al op een van System4’s kennismeetings. Het thuiswerken zal voorlopig nog wel even voortduren, aldus Roy. Op dit moment hebben de engineers uiteraard voorrang. Wanneer de maatregelen versoepeld worden, zullen de developers mogelijk ook weer op locatie kunnen werken: “Waarschijnlijk zullen de diverse teams dan om beurten naar ASML in Veldhoven gaan.”
Werken bij System4
De developers van System4 werken voor verschillende opdrachtgevers. De applicaties en websites waar zij aan werken, worden door velen gebruikt. Toch blijft hun werk vaak onzichtbaar voor de buitenwereld. Daarom maken we dit graag op deze manier zichtbaar.
Werk jij graag voor verschillende opdrachtgevers zodat je snel en veel nieuwe kennis op doet? Dan past een baan als developer bij System4 perfect bij jou! Check dus zeker onze actuele vacatures.