De populairste programmeertalen

door | aug 22, 2018 | Blog

Om als Developer een programmeertaal te kiezen voor jouw specialisme of uitbreiding, kun je het beste kijken naar de meest gevraagde programmeertalen in de vacatures. Als je deze trend blijft volgen maak je jezelf als Developer meer waardevol voor jouw volgende opdrachtgever.

Met meer dan 600 (en steeds meer) unieke talen, lijkt het wel alsof een nieuwe taal zomaar de volgende hype kan worden. We maken het gemakkelijker voor je. Op een rijtje de meest gevraagde programmeertalen van 2018, zoals gerapporteerd door vacaturesites als Indeed.

System4

“Als je op zoek bent naar een nieuwe taal om te leren, moet je uit deze lijst kiezen.”

System4

Java

Alhoewel er dit jaar zesduizend minder Java-vacatures online staan dan vorig jaar, is het nog steeds de meest gevraagde programmeertaal. Java is al meer dan 20 jaar oud, maar desalniettemin door miljoenen developers in gebruik. Het is ontzettend veelzijdig en toepasbaar op elk platform. Daarom blijven veel organisaties zich in deze taal investeren.

Python

Ook een van de oudste programmeertalen die bestaat, maar zeker niet de minste. Python wordt doorontwikkeld door non-profitorganisatie Python Software Foundation. Daarmee zal een lang leven voor Python verzegeld kunnen worden. Het wordt veelal gebruikt in besturingssystemen en wiskundige of wetenschappelijke programma’s. Ook door de gemakkelijke leercurve en de algemene toepasbaarheid van Python is het erg populair.

JavaScript

Voor alle webdevelopment en interactieve applicaties moet je bij JavaScript zijn. Je kunt jezelf als Developer niet serieus meer nemen als JavaScript niet in jouw kennismatrix wordt benoemd. Het is uitermate geschikt voor het maken van interactieve webpagina’s en door de groei van vraag naar interactie en gebruiksvriendelijkheid hoort JavaScript ook zeker in dit lijstje.

C++

Het populaire C werd uigebreid met ++, zodat het, in tegenstelling tot zijn voorganger, een objectgeoriënteerde programmeertaal werd. C++ ontwikkelaars vind je vooral bij bedrijven die software ontwikkelen. Alhoewel het moeilijker te leren is dan Python of JavaScript, blijft deze taal in veel systemen van grote bedrijven aanwezig.

C#

De belangrijkste taal voor het .NET-framework. C# is ook objectgeoriënteerd en biedt developers de mogelijkheid om desktop-, server- en mobiele applicaties te bouwen. Vooral softwarebedrijven zijn regelmatig op zoek naar gespecialiseerde C# ontwikkelaars. Het wordt ook veel gebruikt in video game development. Dus developers die ambities hebben in de gamingindustrie moeten zeker deze taal in hun portfolio hebben.

PHP

De broncode van PHP wordt op een server gedraaid en niet in de browser van de gebruiker. Hiermee is PHP in staat data uit databases te halen, te communiceren met andere servers en berekeningen uit te voeren om vervolgens de code te genereren om de webpagina te tonen. Knap he? Het is zeer multifunctioneel en ook in 2018 een veel gevraagde taal. Het is nog steeds onmisbaar in webdevelopment.

Andere talen die het waard zijn om te benoemen

Swift

Bestaat sinds 2014 en dat is een nieuwkomer tegenover de eerder genoemde oertalen. Veel bedrijven kunnen niet om het iOS systeem van Apple. Swift is in korte tijd populair geworden, omdat dit de leidende taal is om gemakkelijk apps te kunnen ontwikkelen voor de systemen van Apple. De snelheid waarmee apps gebouwd worden is een sterk punt van deze taal. Een minpunt is dat deze Apple-taal gebaseerd is op Apple-tooling en Apple-API’s, moeilijk dus om apps te maken voor meerdere besturingssystemen (onderdeel van de Apple-strategie).

SQL

De standaard query taal voor opslag, binnenhalen en manipuleren van gegevens uit databases. Het is eigenlijk geen programmeertaal, omdat het geen loops of basisfuncties bevat. Echter is het een gewilde taal, omdat het in meer vacatures gevraagd wordt dan eerstgenoemde: Java. Daarom een belangrijk aspect voor elke programmeur.

Typescript

Microsoft heeft een uitgebreide variant van JavaScript uitgebracht, namelijk Typescript. De scripttaal kan beter worden gebruikt voor applicatieontwikkeling. Het is geen nieuwe taal, maar een zogeheten syntactische suiker. Als je aan de slag wilt gaan met de populaire front end techniek Angular, moet je Typescript onder de knie hebben.

Er zijn er nog meer..

Dit zijn op het moment de meest gevraagde talen in de development wereld. Er zijn natuurlijk nog vele talen, maar als je op zoek bent naar een nieuwe taal om te leren, dan kun je het beste een van de programmeertalen uit deze lijst kiezen. Zorg er wel voor dat je snel kiest en de taal onder de knie krijgt. Volgend jaar is het waarschijnlijk weer anders.

Bij sommige werkgevers vragen ze je om in één taal gespecialiseerd te zijn en elke dag in deze taal te werken. Bij System4 zorgen we er juist voor dat jij met verschillende talen kunt werken. Ben jij iemand die al deze talen beheerst en graag met de nieuwste talen wil werken? Bekijk onze vacatures en solliciteer, wij helpen je graag met het vinden van een uitdagende opdracht en het werk met verschillende technieken.

System4