De 10 sollicitatiecodes voor developers

 

door | jul 13, 2017 | Blog

Je hebt veel kennis van programmeren, wordt enthousiast van codes en staat te popelen om bij een bedrijf aan de slag te gaan, maar het blijft spannend om te solliciteren.

Wij helpen je graag op weg met deze 10 codes voor het solliciteren voor een developer.

 

 

System4

“System4 is altijd op zoek naar programmeer talent.”

Code 1.  Laat je code zien

Besteed je vrije tijd om te programmeren en heb je verschillende codes geschreven? Laat dit zien! Als je bijvoorbeeld websites hebt gebouwd die live zijn of een app waar je trots op bent, neem het mee naar de sollicitatie om te laten zien. Zorg er natuurlijk voor dat het goed werkt. Een goede tip is om je werk op samenwerkingsplatforms zoals GitHub te zetten. Het deelnemen aan dit soort opensource-projecten is niet alleen een goede manier om aan de wereld te laten zien wat je kunt, je bouwt hiermee ook een professioneel netwerk op.

Code 2.  Profileer jezelf op social media

Zorg dat je te vinden bent op social media. Het bedrijf waarbij je solliciteert gaat je gegarandeerd op het internet opzoeken en zal snel uitkomen op jouw profielpagina van LinkedIn, Facebook of bijvoorbeeld Twitter. Ga na of er geen genante foto’s online staan en/of je een professionele profielfoto hebt.

Code 3.  Kom op tijd

Er is niets zo irritant voor een recruiter dan op iemand te wachten. Op tijd zijn is op tijd vertrekken. Print de routebeschrijving uit of (zo tech-savvy als we zijn) houd je navigatie-app bij de hand. Houd er rekening mee dat je vertraging kan oplopen onderweg. Daarnaast moet je ook weer niet te vroeg komen. Het is voor je gesprekspartner ook vervelend om zijn werkzaamheden voor jou te moeten staken.

Code 4.  Verdiep je in het bedrijf

Waarschijnlijk heeft iets in het bedrijf jou al aangesproken en heb je juist daarom gereageerd op de aangeboden vacature. Het kan geen kwaad om je nog meer in te lezen in het bedrijf. Bekijk hun website en social media om te achterhalen wat er in het bedrijf speelt en welke ontwikkelingen er zijn. Het is ook slim om in het nieuws naar het bedrijf te zoeken, want misschien zijn ze laatst nog in het nieuws geweest. Het geeft een goede indruk als je over deze ontwikkelingen mee kunt praten.

Code 5.  Actieve houding

Je bent geïnteresseerd in de baan en staat te popelen om te beginnen, toch? Laat dit ook zien in je houding. Straal zelfvertrouwen uit door rechtop te staan en te zitten, je voeten op de grond te houden en je rug tegen de leuning te houden.

“Een glimlach heeft een positieve werking wanneer deze oprecht is.”

Code 6. Maak oogcontact

Kijk de recruiter aan, maar maak er geen staarwedstrijd van. In een gesprek is het fijn als je wordt aangekeken tijdens het verhaal. Het geeft de verteller het gevoel dat je luistert. Vind je het lastig om iemand in de ogen aan te kijken? Kijk dan naar de plek tussen de wenkbrauwen. De ander zal het verschil niet merken.

Code 7. Bereid je voor op vragen

Sommige vragen kun je voorbereiden. Werkgevers willen naast een developer die goed met code kan werken, ook iemand die kritisch is en kan leren van haar of zijn fouten. Bereid je voor op vragen als “waar ben je trots op?”, “waar ben je minder trots op?” en “wat zou je anders gedaan hebben?”. Hierin moet je laten zien dat je kritisch op eerdere prestaties kunt zijn en altijd op zoek bent naar verbetering en ontwikkeling van jezelf.

Code 8. Verwacht onverwachte vragen

Vaak stellen recruiters vragen die je niet verwacht of waar je tijdens de voorbereiding niet aan gedacht hebt. Geen paniek. Blijf rustig en beantwoord de vraag zo ver je kunt. Ze proberen hiermee je oplossend vermogen te testen. Tijdens het werk stuit je nog wel vaker op problemen, waar je op dat moment (nog) het antwoord niet direct op weet.

Code 9. De kracht van een glimlach

Een glimlach heeft een positieve werking wanneer deze oprecht is. Er zijn meerdere wetenschappelijke studies die aantonen dat anderen je door een glimlach zelfverzekerd en succesvol zien. Probeer niet te veel te overdrijven, maar zorg voor een oprechte en vriendelijke glimlach.

Code 10. Lichamelijke verzorging

Kijk jezelf nog een keer goed aan in de spiegel voor je vertrekt. Heb je niets tussen je tanden zitten? Zitten je haren goed? Doe een lekker luchtje op en (voor mannen) scheer je baard. Een eerste indruk maak je maar een keer.

System4 is altijd op zoek naar programeer talent. Wil je als developer bij ons aan de slag? Kijk dan op onze vacaturepagina. Stel je aan ons voor en wie weet word je onze nieuwe collega!