developer ROY bezocht Codemotion.COM

door | apr 9, 2019 | Blog, Nieuws

Op 2 en 3 april werd CodeMotion gehouden in de Kromhouthal te Amsterdam. Deze gevarieerde conferentie heeft voor bijna iedere IT-professionals wel iets interessants te bieden. Van System4 was front-end developer Roy aanwezig. Hij heeft daar veel gezien, gehoord en geleerd. “Bijvoorbeeld de openingstalk van Jarno Duursma op woensdag, over de ontwikkeling van artificial intelligence, was zeer de moeite waard. Inspirerend. Vooral omdat je werd aangezet tot nadenken over de impact die AI nu al heeft op onze maatschappij en de mogelijke gevolgen voor de toekomst”, zegt Roy hierover.

ReasonML
Behalve inspirerende talks was er ook genoeg te zien en te horen over zaken die direct in de praktijk toegepast kunnen worden. Een mooi voorbeeld was de presentatie over ReasonML. Deze opkomende techniek vindt Roy zeker interessant. “ReasonML is een taal die strict typed is. Het lijkt op JavaScript met dat verschil dat het geheel gecompiled moet worden voordat je het kan runnen”, vertelt Roy. Het grote voordeel is dat het niet alleen gecompiled kan worden naar JavaScript maar ook naar native code: “Op die manier wordt je toepassing direct geschikt gemaakt worden voor verschillende platformen.”

“The largest tech conference for developers”

Toepassing van microservices in front-end development
De talk van Sander Hoogendoorn van Quby was in praktisch en theoretisch opzicht boeiend. Hij vroeg zich af waarom er in front-end development niet meer gebruik gemaakt wordt van microservices. Hij heeft dit idee doorgevoerd in enkele bedrijven waar hij voor werkt. “Front-ends worden voornamelijk monoliet opgezet. Net zoals er in de back-end microservices worden gebruikt, is dit ook van toepassing in de front-end. Waarom geen aparte UI voor betalingen bijvoorbeeld?” De front-end opsplitsen in meerdere UI’s heeft als voordeel dat bij een update aan een onderdeel een ander niet aangepast wordt. Ook is in deze opzet overstappen naar een ander framework of library veel makkelijker dan wanneer de front-end een groot project is.

Hoge kwaliteit van de talks met enkele uitzonderingen
Het merendeel van de talks waren van hoge kwaliteit met twee uitzonderingen die licht tegen vielen. De openings speech van Douglas Crockford was erg inspirerend en relevant wat betreft de ontwikkelingen in de JavaScript ecosysteem. Helaas viel zijn tweede presentatie over zijn nieuw boek How JavaScript works tegen. Deze talk was meer een voorlees sessie met verdere uitleg over enkele onderwerpen die voor Roy’s gevoel te diep op edge cases in gingen. Daarnaast was er een React/Redux-presentatie die tegenviel doordat de persoon die presenteerde erg zenuwachtig was en te snel sprak. Combineer dat met slides met teveel code erop en het verhaal is niet meer te volgen. Helaas liepen bij deze presentatie dan ook meerdere mensen weg.

 

Artificial intellegence and human identity
Gelukkig was het overgrote deel van het aanbod op CodeMotion absoluut het bijwonen waard. De al genoemde talk van Jarno Duursma over artificial intelligence and human identity behoorde zeker tot een van de hoogtepunten. Volgens Duursma verwachten we veel van artificial intelligence maar vergeten we dat AI niet op een absolute waarheid is gebaseerd. “Het is niet meer dan de uitkomst van een algoritme”, vertelt Roy. “En die algoritmes worden geschreven door bedrijfen als Google, Microsoft en Amazon. Die hoeven we niet ineens te zien als boemannen maar we moeten ons wel realiseren dat zij niet per se het belang van de consument als hoogste prioriteit hebben. Het gaat hen uiteindelijk toch om winstgevendheid.” Vandaar dat we bewust moeten blijven van de uitkomst van AI en wat onze “digitale butler” ons voorschotelt op basis van deze algoritmes. Zelfkennis en waardes zoals compassie vergroten onze kans om in de toekomst de juiste beslissingen te nemen.

A11y – Accessibility
Met de moderne technieken van deze tijd zouden toepassingen en websites relatief simpel toegankelijk gemaakt kunnen worden voor mensen met een beperking. Helaas heeft dit niet altijd de hoogste prioriteit bij het ontwikkelen van bijvoorbeeld apps. Dit is jammer. “Maar het besef moet er ook zijn”, aldus Roy. “Het gaat er niet alleen om dat we tijd en geld reserveren om dit voor elkaar te krijgen maar we moeten ook de noodzaak voelen.” Tijdens de talk over dit onderwerp werden vele aspecten van accessibility besproken: “En toen de spreker halverwege de talk opeens over ging op Spaans – en het voor bijna niemand in de zaal nog te volgen was – werd wel meteen duidelijk waarom het zo belangrijk is dat we juist als developers die toegankelijkheid meer prioriteit moeten geven.

Conferentie vormt fijne afwisseling
Roy heeft net een front-end development opdracht afgerond en zijn volgende karwei staat op het punt van beginnen. Hij had dus een paar de dagen de tijd om iets anders te doen. “Dat soort momenten gebruik ik sowieso altijd om mijn kennis wat te upgraden. En uiteraard zijn er genoeg interne projecten waar ik bij System4 aan kan werken”, zegt Roy. Met het bezoeken van een conferentie als Codemotion vergrootte Roy niet alleen zijn kennis op allerhande gebied maar het werkt ook inspirerend. “Bij System4 krijgen we voor dit soort zaken niet alleen de ruimte maar het wordt ook gestimuleerd. Dat geeft nog meer motivatie.”

Op de vraag of hij dit congres een volgende keer wil bezoeken, heeft Roy niet direct een antwoord. Misschien React Europe of mogelijk React India, de eerste React beach conference. Iemand interesse om mee te gaan? 🙂
Op dit moment verdiept hij zich in Angular. Gewoon, aan zijn bureau en achter zijn laptop: “Uiteindelijk vindt het echte development toch vooral daar plaats.”