Bossche bollen van Michael

3

JULI, 2017

Feest
Taart
System4

Bij System4 houden we wel van een feestje. En van taart. Vooral van die combinatie worden wij blij. In deze blogpost lees je alles over de traktatie van Michael voor zijn verjaardag.

Op 2 juli vierde Michael feest. Deze Senior Software Developer van System4 is die dag 38 jaar geworden. Om stil te staan bij deze mooie leeftijd, trakteerde Michael zijn collega’s op iets lekkers. Hij koos niet voor taart, maar voor Bossche bollen. Michael riep al een tijdje dat hij deze Bossche specialiteit een keer wilde meenemen naar kantoor. Afgelopen maandag was het moment eindelijk daar!

De enige echte Bossche bollen
Michael stuurde collega-programmeur Jelle op pad om de enige echte Bossche Bollen te halen. En daarvoor moet je natuurlijk bij banketbakkerij Jan de Groot in het centrum van Den Bosch zijn. Zoals ze daar elke dag gewend zijn, stond er ook deze keer weer een rij die helemaal doorliep tot voor buiten op de stoep.

Wat maakt de Bossche bollen, ook wel chocoladebollen of Sjekladebollen op z’n Brabants, van Jan de Groot zo speciaal?


  • Banketbakkerij Jan de Groot, geopend in 1938, is de specialist in het bakken van deze populaire Brabantse lekkernij. Elke dag worden hier zeker zo’n 1500 Bossche bollen gemaakt. Er zijn vier soorten: mini, normaal, groot (6 personen) en de super Bossche bol in een cadeauverpakking.

  • Chocolade werd vroeger, tot 1800, alleen gedronken. Waarschijnlijk dateert de eerste Bossche bol uit het begin van de 19e eeuw. Van oorsprong bestond de vulling van het gebakje uit een soort puddingcrème, wat na de Tweede Wereldoorlog vervangen werd door verse slagroom. Lekker!

  • De Bossche bollen van Jan de Groot zijn gemaakt met pure chocolade en de lekkerste slagroom. Het recept wordt jarenlang overgedragen binnen de familie De Groot en is echt top secret. Je kunt deze oer-Brabantse gebakjes ook niet overal krijgen. De Bossche bol is een beschermd handelsmerk.

  • Je moet er echt wat voor over hebben: lang wachten in een rij van ongeduldige mede-Bossche bol-fans. Soms zelfs op straat. Maar elk voordeel heb z’n nadeel: ze smaken dan nog lekkerder.

  • Bossche bollen staan gelijk aan Brabantse gezelligheid. En ook bij System4, gelegen in Veghel, houden we daar van.


Bedankt voor de Sjekladebollen, Michael!

Bossche bollen van Michael
Bossche bollen van Michael

Doneer een taart

Wil je onze dag helemaal goed maken? Verras ons en doneer! Klik op de Doneer-button voor het adres van System4.

Taart doneren