DE SYSTEM4 HACKATON

Amerika 2022

door | jan 12, 2023 | Blog, Nieuws

De System4 Hackathon

Namens System4 is een deel van ons team in november afgereisd naar Amerika om te werken aan onze allereerste overzeese hackathon en Silicon Valley te ontdekken. Dit om frisse en out of the box ideeën te stimuleren.

Al begonnen met het uitwerken van een opzet een week voor vertrek, was iedereen tijdens de hackathon met volledige focus aan het werk. Waar de mogelijkheden in Las Vegas schaars waren qua locatie mogelijkheden, heeft de reisgroep in San Francisco de mogelijkheid gehad om dan toch de hackathon van start te laten gaan. De hackathon is gehouden in de vergaderruimte van Hotel Spero. Gedurende de hackathon is er een headless cms systeem gekoppeld aan een omgeving die dynamisch content kan weergeven. De hackathon is zeer succesvol afgesloten.

Het idee van de Hackathon was het volgende; “de gebruiker logt in op de cms om daar een pagina aan te maken. Op deze pagina kunnen enkele blokken worden geselecteerd en de nodige instellingen worden ingevuld. Deze blokken worden vervolgens door de webshop opgepakt en dynamisch geladen.” Dit is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. Want als webshop maak je gebruik maken van server-side-rendering. Om zo een betere en stabiele SEO score te behouden.

Na een korte introductie had iedereen taken gekregen passende bij zijn kwaliteiten. Zo zijn er een aantal bezig geweest met het uitwerken van de front-end van de webshop (Next.JS en React), de data-storage (Redux), de componenten in het CMS (Strapi) en heeft iemand koppelingen tussen de bovengenoemde onderdelen gebouwd.

Met de ene taak eenvoudiger dan de andere taak was er binnen het ontwikkelteam vaak sprake van overleg in kleinere groepen om de correcte implementaties te bespreken. Echter, aan de andere kant van het spectrum vlogen in een mum van tijd de eerste merge requests van teamleden online op GitLab. De constante stroom van communicatie en nieuwe merge requests zorgde ervoor dat er voor het gevoel ‘in recordtijd onderdelen van een grotere applicatie uit de grond gestampt werden’.

De zware inspanning was, buiten een mooi pauze-moment naar de 7-Eleven voor een Big Gulp of wat te smikkelen, vanaf het startmoment van 10.30 tot in de late middaguren niet meer onderbroken om eenmaal bij thuiskomst verder te werken aan de MVP. Alles bij elkaar heeft onze reisgroep grote stappen gemaakt, waar momenteel op door wordt geborduurd.

SILICON VALLEY

Tijdens het bezoek aan Silicon Valley zijn er verschillende grote bedrijven zoals Google en Apple bezichtigd. Ook is er een computer museum bezocht, waar de allereerste automatische telramen tot de laatste generatie ipad’s te vinden waren. Het bezoek aan Silicon Valley begon met het bekijken van Apple Park, ook wel het hoofdkantoor van Apple genoemd. Het kantoorpand wordt dikwijls vergeleken met een modern ruimteschip, mits er op een afstand naar gekeken wordt, want van dichtbij is de ronde constructie moeilijk te zien. Dit komt mede door de omvang van het park wat ongeveer 260.000 m² is. Dit is te vergelijken met 52 voetbalvelden. In het visitor center werd dat nog eens goed aangegeven via de hyperrealistische AR marquette, die middels iPad bestuurbaar was.

Na het bezoek aan het Apple hoofdkantoor, werd de Google campus bezocht. Wat voor velen onder ons aanvoelde als een universiteit, dit komt mede doordat alles was aangekleed in pasteltinten, veel groen en verschillende android beelden, waardoor het een speelse uitstraling kreeg. De campus bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder een laboratorium. Als kers op de taart is er een computer museum bezocht. Waardoor de reisgroep maar al te goed realiseren dat hun eigen mobiele telefoons meer rekenvermogen hebben dan de computer die de eerste astronauten op de maan heeft gebracht. Het bezoek was zowel imposant als interessant.